Αρχική
Προϊόντα
Wishlist0
Ποιο μολύβι πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Ποιο μολύβι πρέπει να χρησιμοποιήσω;
Ποιο μολύβι πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Ποια είναι η Ιστορία του Μολυβιού;

Το 1794, πέντε χρόνια μετά τη Γαλλική Επανάσταση, η Γαλλία βρισκόταν σε πόλεμο, σχεδόν με όλους στην Ευρώπη. Αγγλία, Ισπανία, Πρωσία και Αυστρία. Το χειρότερο ήταν, ότι οι Γάλλοι αντιμετώπιζαν ελλείψεις σε ένα πολύτιμο υλικό. Το μολύβι! Οι γραφίδες φτερού, βρώμιζαν και ήταν δύσχρηστες. Ειδικά για έναν στρατό που ήταν σε πόλεμο. Αν ένα μήνυμα έπρεπε να γραφτεί γρήγορα ή έπρεπε να σκιαγραφήσουν τις οχυρώσεις του εχθρού, το μολύβι ήταν ανεκτίμητο…. 

Ο εφευρέτης Νικολά Ζακ Κοντέ… 

΄Ομως, ο γραφίτης που χρειαζόταν για τη μύτη του μολυβιού, προερχόταν κυρίως από την Αγγλία και την Πρωσία, που ήταν πλέον εχθροί της Γαλλίας. Με λιγοστά αποθέματα γραφίτη, και χωρίς τρόπο απόκτησης νέων, η Γαλλία αντιμετώπιζε μεγάλη έλλειψη σε μολύβια. Ο Γάλλος υπουργός πολέμου, αποφάσισε να στραφεί, στην επιδεξιότητα του ταλαντούχου εφευρέτη Νικολά – Ζακ Κοντέ. Η ιδέα του Κοντέ, ήταν να αυξήσει την διάρκεια ζωής του γραφίτη, θρυμματίζοντας μια μικρή ποσότητα σε λεπτή σκόνη και αναμιγνύοντας την με μια ακόμα ουσία. Ποια όμως θα μπορούσε να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα; Άλλοι εφευρέτες είχαν δοκιμάσει κόλλα ή ακόμη και λάδι φάλαινας, χωρίς αποτέλεσμα. Ο εφευρέτης πειραματίστηκε αδιάκοπα για οχτώ μέρες. Και το κατάφερε! Συνδύασε γραφίτη με άργιλο, πίεσε το μείγμα σε καλούπι και τέλος του έβαλε φωτιά σε ένα καμίνι. Το αποτέλεσμα; Δεκάδες μολύβια, από μια μικρή ποσότητα γραφίτη….

Πηγή: «Συναρπαστικές Πολεμικές Ιστορίες που δεν ειπώθηκαν ποτέ», Rick Beyer, Εκδόσεις «Κλειδάριθμος»…  

_____________________________________________________________________

Ποιο μολύβι πρέπει να χρησιμοποιήσω;

Σκληρότητα

Η επιλογή του μολυβιού είναι κάτι που διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις.

Ένας καλός κανόνας για να θυμάστε είναι ότι όσο πιο μαλακό το μολύβι, τόσο πιο σκούρα θα είναι η γραφή του. Τα μολύβια ‘’Β’’ είναι μαλακά, τα μολύβια ‘‘Η’’ είναι  σκληρά. Πάνω σε κάθε μολύβι (στα περισσότερα τουλάχιστον) είναι γραμμένος ο βαθμός σκληρότητας του γραφίτη.

Μερικές χώρες χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το μολύβι αριθμός 2 είναι το αντίστοιχο του HB. Σε αυτό το σύστημα, όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός, τόσο σκληρότερο είναι το μολύβι.

Η κλίμακα σκληρότητας των μολυβιών είναι από το 2 έως το 9. Το νούμερο αυτό ακολουθείται από το ‘‘Η’’ για τα σκληρά, και το ‘‘Β’’ για τα μαλακά.

Στην μέση σκληρότητα, όπου συναντώνται οι δύο κλίμακες, βρίσκουμε μολύβια ‘‘ΗΒ’’, ‘‘Β’’, ‘‘F’’(fingerpoint) και ‘‘Η’’.

 

Η πλήρη κλίμακα σκληρότητας των μολυβιών από το σκληρότερο έως το μαλακότερο είναι  9Η 8Η 7Η 6Η  Μέγιστη σκληρότητα για ειδικούς σκοπούς όπως λιθογραφία και ξυλογραφία. 5Η 4Η 3Η Πολύ σκληρό για όλα τα είδη σχεδίου.  2Η Η Σκληρό για όλα τα είδη σχεδίου. F HB Μέσο για γραφή και γραμμικό σέδιο. B 2B 3B Μαλακό με βαθείς τόνους για γραφή και γραμμικό σχέδιο. 4B 5B 6B 7B 8B 9B Πολύ μαλακό βαθύ μαύρο για ζωγραφική, σκίτσα και σχέδιο.

 

Back to Top
Product has been added to your cart